Кражба на ток – как да я установим


Съветваме ви когато имате и най-малкото съмнения, че сте сред жертвите на кражба на ток, да извършите проверка или да се свържете с нас. Някой път установяването не е трудно, в други случаи обаче, ако е извършена особено професионално, няма как да бъдете сигурни без това да бъде удостоверено от професионалисти каквито са нашите майстори електротехници.

Как да разберем, че сме потърпевши

Всеки знае колко плаща за електроенергия месечно, какви уреди и при каква честота ги включва. Нормално е в началото на лятото и на зимата сметките за ток да се увеличат, особено ако се отоплявате на електрически печки и климатик. Също е допустимо временното, еднократно увеличаване на потреблението от ваша страна в рамките на един месец – било то защото сте готвили или пускали пералня повече в сравнение с друг път.

Когато обаче в рамките на три поредни месеца, особено през пролетта, сметката ви скочи необяснимо с 25-30%, тогава следва да се замислите дали проблемът не е другаде и дали не сте станали жертва на кражба на ток. В други ситуации (при покупка на ново жилище например) ще ви е трудно да определите това, защото няма да имате база за сравнение. Тогава ще сте попаднали на заварено положение – препоръчваме ви когато се преместите в нова квартира, къща и др. да анализирате първата си месечна сметка за ток и ако ви се стори неоправдано висока, да проверите дали няма изтичане на електроенергия.

Битовата кражба на ток се извършва винаги от ваши съседи – това става след нерегламентирано включване на връзка след Вашия електромер. Съветваме Ви при съмнение да се свържете с лицензирана фирма (каквото е 411.bg), пригответе фактурите за няколко месеца назад и осигурете достъп до централното ел. табло. Съветваме ви да не споделяте съмненията си със съседите или още повече с този, когото подозирате. Ключът от таблото принципно стои в домоуправителя, така че ако не подозирате именно него, лесно ще осигурите достъп. В някои случаи неопитно око може да не забележи кражбата, но трябва да знаете, че електричеството може да се пренесе единствено само чрез един или няколко кабели.

Какво се случва след като повикате специалистите от 411.bg

Нашите електротехници ще изследват вашия електромер дали отчита правилно, ще прегледат електрическите връзки на захранващата линия в ел. таблото и вашите кабели, които стигат до самото табло, за да установят евентуална кражба на ток. Успоредно с това ще прегледат внимателно всички ваши електроуреди – пералня, печка, бойлер, фурна – дали отнякъде не изтича електроенергия. В някои ситуации повишеното потребление на електроенергия може да се дължи на неизправност във вашата инсталация или уреди – когато такъв не е зазимен правилно. Затова се налага и проверката на абсолютно всички компоненти от инсталацията. За откриването на кражбата майсторите ни електротехници използват специални уреди (фазомер, честотен генератор, мултимер, детектор за кабели, амперклещи и др.), но също е от значение да притежават необходимия опит, за да открият бързо кой е крадецът.

Вие може да сте в състояние сами да откриете неприятната кражба на ток и дори да посочите виновника, но това няма да ви донесе нищо повече от факта, че сте наясно кой ви ограбва. Само със знанието няма да постигнете нищо, най много да предупредите виновника и той бързо да покрие следите си, след което няма да сте в състояние да докажете вината му. Затова ви е необходим т. нар. констативен протокол, който да ви бъде издаден от лицензирана фирма.

За протокола се налага присъствието на поне двама наши майстори електротехници (те се явяват независими свидетели на престъплението), засичане и заснемане показанията на електромера. След това вече с този протокол вие може да подадете сигнал в полицията срещу конкретния извършител.

Съветваме ви да прегледате фактурите си за електричество за последните месеци и ако имате съмнения, да се свържете с нас. Финансите, които ще са ви необходими за заплащането на услугата по идването на електротехниците, диагностиката, за констативния протокол и др., са нищо в сравнение с това, което плащате месечно или по-точно това, което ви открадват месечно. Не оставяйте престъпниците ненаказани, защитете своите интереси като първата крачка за това е да се свържете с лицензирана фирма като 411.bg.

На 411.bg може да разчитате и при аварийни ситуации (късо съединение, изгорели ел. табла, бойлери и др.) и при необходимост от монтаж, преместване или демонтаж на всякакви видове електроуреди. Услугите ни се простират от проектиране, изграждане и поддръжка на сложни ел. инсталации до подмяна на типа стълбищно осветление и решаване на конкретни битови проблеми – свързване на осветителни тела и др.