Безценни съвети за пестене на електроенергия


Следствие на богатата си практика майсторите електротехници от 411.bg са напълно наясно с всички ситуации, в които се разхищава електричество. Техните съвети за пестене на електроенергия може само да ви бъдат от полза.

Някои общи съвети за пестене на електроенергия:

 • Санирайте своето жилище. При възможност поставете външна топлоизолация, сменете вече старата дограма. Около 1/3 от загубата на топлина във вашето жилище е следствие на некачествена дограма, 1/3 на покрива (ако живеете в къща или на последен етаж), а 1/3 изтича през стените, които, ако не са изолирани отвън, направо изсмукват топлината от дома ви. При едно качествено саниране, може да спестите с 40% сметките за отопление през зимата – независимо дали сте на парно или само на електроенергия. Най-сигурният начин да проверите дали от вашия прозорец духа е като сложите горяща свеж в близост до него. Ако тя отчете притока на въздух, това е сигнал, че веднага трябва да смените дограмата.
 • Купете висок клас електроуреди. Може и да са по-скъпи, но е доказано, че използват поне 20% по-малко електроенергия в сравнения с обикновените. Колкото повече те остаряват, толкова повече електричество консумират. В дългосрочен план високият клас уреди ще ви се изплати. Освен това старите уреди при работен режим (Stand-By) харчат много повече ток.
 • Използвайте LED осветление. Светодиодна лампа харчи около десетина вата, а „стандартната” – около шест пъти повече. Вярно е, че те са по-скъпи, но се изплащат, защото по-рядко изгарят и помагат много за пестене на електроенергия.
 • По-добре се отоплявайте с климатик. Най-стандартните печки на ток харчат около 1 киловат електроенергия, а отдават съвсем малко повече. Климатикът обаче консумира приблизително същото количество, но отдава 5 пъти повече топлина. При възможност инсталирайте и термостат. Чрез него вие ще можете да направите план за отоплението на жилището – например той ще консумира по-малко електроенергия когато сте на работа или просто навън. В зависимост дали използвате климатика за отопление или охлаждане, може да го настроите така, че напълно да отговаря на вашите нужди без да хаби излишно ток.
 • Размразявайте често хладилника. Естествено, ако няма вградена функция за размразяване. Когато камерата му е замръзнала и се е натрупал лед, той се нуждае от много повече енергия, за да поддържа ниска температура и да компенсира. Само един сантиметър лед увеличава драстично разхода на енергия. Затова постарайте се да размразявате хладилника поне един път месечно или когато забележите значително увеличаване на леда в камерата.
 • Пробвайте да намалите и да регулирате температурата вкъщи. Ако не сте крайно зиморничави и допускате намаляването на стайната температура само с един градус, това ще ви спести десетина процента електроенергия. В хола, например, е достатъчно да поддържате 21-22 градуса, докато в спалните помещения идеалната температура за спане е около 18-19.
 • Намалете температурата на бойлера. Няма нужда той да е на повече от 55 градуса. Ако намалите само с десетина процента температурата му на загряване, така ще спестите и 10 процента от енергията, която той изразходва. Имайте една наум и през зимата, ако в помещението, където стои той, е много студено. При ниска стайна температура, той всячески ще се старае да поддържа зададените му нива, което ще доведе до много по-голям разход на енергия. Така че е най-добре да го изключвате, когато няма да го ползвате. Също така го пускайте или програмирайте да ползва по-евтината нощна тарифа.
 • Изключвайте всички уреди, които можете. Хубаво да знаете, че Stand-By (стенд бай) режимът харчи ток, както и зарядните за вашия мобилен телефон, когато стоят неизползвани в контакта. Същото важи и за лаптопи, уредби, телевизори, стационарни компютри, камери и др. устройства. Препоръчваме ви при отпуска или продължително отсъствие от дома ви направо да изключвате централния бушон – така ще сте сигурни, че през това време не сте изхабили никаква енергия напразно. Също така използвайте разклонители с възможност за директното им изключване – така с едно натискане ще спрете достъпа на електричество до всички уреди, свързани към него.

Как най-ефективно да експлоатирате вашите уреди

Следват някои хитринки при отделните уреди, които може да прилагате когато се сетите в ежедневието, които могат да ви спестят стотинки, които обаче да усетите на месечна база.

 • Фризерът и хладилникът не трябва да бъдат в близост до отоплителен уред или пряка слънчева светлина. Ако те усещат външна топлина е повече от логично да я компенсират, изхабявайки повече електроенергия. Замразявайте хранителните продукти само добре опаковани. Оптималната температура в хладилника е 6-7 градуса, а тази във фризера – 18. Всяка една промяна от тези нива надолу, ще води до харченето на повече ток. По възможност използвайте високите степени за охлаждане (тип „супер”), само когато трябва да третирате по този начин големи количества продукти.
 • Съдомиялните. Използвайте кратка програма за леко замърсени чинии и прибори.
 • Пералнята. При нормално замърсено пране перете на по-ниска температура. Програмата за предварително изпиране ползвайте само за силно замърсени дрехи. Така освен електричество ще спестите и вода. Имайте предвид обаче, че ако ползвате кратката програма за пране – тя използва два пъти повече вода и електроенергия, в сравнение с нормалната такава.
 • Сушилнята. По възможност я напълвайте добре и с цялото пране. Ще изразходвате 30% повече ток, ако я пуснете два пъти последователно. Почиствайте редовно (препоръчително след всяко пускане) въздушния филтър – така ще намалите необходимото време за сушене на прането.
 • Компютърът. Избягвайте да го оставате или монитора му на „stand by” режим, когато не го използвате. Именно мониторът е по-големият консуматор на енергия. Изключвайте го при всяка една възможност.
 • Радиатори и всички отоплителни уреди. Не ги закривайте със завеси или мебели – това пречи на топлината да се разпростре правилно в помещението.

Пестете, докато готвите

 • Изключете печката или котлона няколко минути по-рано. Яденето ще се сготви от остатъчната температура.
 • Слагайте върху печката тенджери или тигани с диаметър като на котлона. Така няма да има излишен разход на топлина.
 • Отваряйте фурната след изключването ѝ – така тя ще отдаде остатъчната топлина в помещението. Защо да я губите?
 • Слагайте капак върху тенджерата или тигана когато готвите, така ястието ще стане готово по-бързо, което от своя страна намалява разхода на електроенергия.
 • При възможност ползвайте уреди с керамични нагревателни плотове за по-голямо пестене на електроенергия.
 • Ако ползвайте микровълнова печка, имайте предвид,че течностите в нея се загряват доста по-бързо в сравнение с котлона. Същото важи и за електрическата кана.
 • Размразете храните, които ще готвите, с гореща вода, вместо да използвате микровълновата печка.
 • Старите тенджери и тигани изразходват повече електроенергия заради появилите се от непрекъснатата им употреба неравности по дъното.
 • Гответе с тенджери под налягане – това може да ви донесе още повече пестене на електроенергия.
 • Когато си правите кафе в машина, то ви излиза половин път по-евтино, в сравнение с това, за което кипвате вода на котлона.
 • Фритюрникът ползва с ¼ по-малко ток, в сравнение с електрическата готварска печка.
 • Същото важи и за тостера – спестява 70 процента повече енергия, в сравнения със същия резултат, постигнат от вашата фурна.

Колко струва електроенергията и как се измерва?

Чудесно е да вземем енергоспестяващи мерки, но ще бъде по-добре, ако знаем точно кое колко струва. Ето накратко как се ценообразува изразходваната електроенергия.
Когато плащаме електричеството, то се измерва в киловатчаса. Тоест 1000 вата за един час прави 1 киловатчас. Как да изчислим енергията, която ще изгори примерно една крушка от 100 вата? Взимаме нейната мощност от 100 вата и умножаваме по времето, което я използваме в месеца и накрая делим на 1000. Ако я пускаме по 5 часа на ден, то тя ще изгаря месечно 15 киловатчаса (150 часа месечно). За сравнение за същия период една крушка от 60 вата ще изгаря 9 киловатчаса.
Сега е необходимо да знаем колко струва един киловатчас. Тук обаче трябва да направим уточнението, че когато получавате сметката си за ток, в нея са калкулирани и други разходи – такса снабдяване, разпределение, ДДС и т.н. Така сумата приблизително за един киловатчас при средно потребление (защото има и нощна, по- евтина тарифа) излиза около 20 стотинки. И така разходът за първата крушка от сметката ще струва 3 лева, а втората – 1,80 лв. По този начин може да сметнете приблизително колко харчи всеки ваш уред – стига да знаете неговата мощност (тя винаги фигурира в упътването или на самия него) и какво време долу горе го ползвате месечно.
След това може да направите експеримент – спазвайте някои от тези съвети за пестене на електроенергия в продължение на месец и после сравнете сметките за електричество от предходния. Ако сте постигнали напредък без това да е наложило някакви кой знае какви усилия и лишения от ваша страна, значи си е струвало.

Винаги можете да разчитате на нас в аварийни ситуации и при планирани ремонти. При какъвто и да е проблем – оказваме денонощна ел. спешна помощ. Не забравяйте, че клишето с „тока шега не бива” е повече от вярно, затова оставете риска на нас.