LED осветление – предимства


През последните години набиращото голяма популярност LED осветление все повече навлиза в употреба в жилищата ни, офисите, офис сградите, въобще навсякъде. По ваше желание нашите електротехници от 411.bg ще сменят всяко едно осветително тяло или ще подменят изцяло вашата осветителна система. Защо обаче ви съветваме оттук нататък да използвате LED, четете по-долу.

LED осветлението – предимства

 • В сравнение с лампите с жичка и луминисцентните, LED крушките притежават доста по-висока светлинна ефикасност – седем пъти повече от класическите лампи и поне два пъти в сравнения с дразнещото луминисцентно. Крайният резултат е, че с LED лампа можем да постигнем същата сила на осветлението, но с поне десет пъти по-малък разход на електроенергия.
 • Животът на LED лампата е около 50 000 часа – приблизително шест години, ако светят непрекъснато! Към края на този период, те започват да отслабват постепенно, почти невидимо за окото, но продължават да излъчват светлина за разлика от тези с жички, които изгарят или луминисцентните, които започват да премигват. За сравнение – животът на стандартната крушка е средно 1500 часа, което при същата употреба означава, че вместо един път на 6 години, ще трябва да я сменяме на два месеца. Да не говорим за проблемите, които една изгоряла крушка ни създава в случаите, когато се оказва, че например се е разтопила във фасунгата.
 • Удачно е да се използва на по-трудно достъпни места (за светещи банери и билбордове, фасади) и при такива, които би следвало да действат дълго време поради своята важност – при светофари, предупредителни светлини, аварийно осветление и др. Понякога LED лампата може да бъде запоена и така ще се избегнат евентуалните проблеми поради замърсяване и изхабяване на повърхностите, даващи контакт.
 • LED лампите са доста по-здрави, понеже не притежават тънка нишка, която би могла да се скъса. Поради това, че не се нагряват много, те са удачен избор за места, където има постоянна ниска температура – фризери, големи хладилници, складове за хранителни продукти и др.
 • Светлината, която излъчват, е с определен цвят и това дава възможност да имаме различно осветление – подходящо за интересни интериорни хрумвания, за болници, дискотеки и т.н. За да постигне същия ефект, другите видове лампи трябва да ползват специално покритие или филтър, който обаче намалява пропускането на светлина. Някои LED крушки дори съдържат в себе си много диоди с различен цвят и така можете да включвате и изключвате определени цветове или да се наслаждавате на комбинацията от тях.
 • Имате възможност да регулирате силата на светлината, като така ще получите различна яркост и цветове в избраното помещение. Освен това не трябва да забравяме, че LED светлината е много по-близка до естествената слънчева.
 • Халогенните лампи имат живак, луминисцентните излъчват ултравиолетови лъчи, а тези с жичка – инфрачервени. Всички тези минуси не съществуват при LED лампата.
 • LED светлината е доста по-манипулируема. При стандартните крушки или трябва да насочваме целите осветителни тела в определен ъгъл примерно на стаята или да ползваме лещи и рефлектори. Докато със светодиодите можем да насочваме светлинния лъч върху малки и определени зони, които искаме да се осветяват повече. Това ги прави идеални за настолни лампи, лунички и т.н.
 • Те не се нагряват при употреба, особено в сравнение с тези с нажежаема жичка, върху които ако не внимавате, може и да се изгорите – особено когато са монтирани върху настолни лампи. Следствие на това не повишават температурата в помещението, както често се получава, ако включите примерно един лампион с много стандартни крушки през лятото.
 • Единственият минус на LЕD лампите е тяхната цена, но както всички знаем често „евтиното излиза скъпо”, а тук говорим практически за вечна светлина за нашия дом. Най-новите модели LED лампи се изплащат за две години, през което време примерно ще смените минимум десетина крушки при сходна употреба. Прибавете към това, че употребявате в пъти по-малко електроенергия и ще прецените, че инвестицията винаги си заслужава.

Какъв вид LED осветление да изберем по вид и по яркост

Най-разпространени са тези, които излъчват бяла светлина. Те се продават в два варианта – такива, които излъчват „студена” (подходящи за офис) и „топла” (за дома Ви) светлина. Според цвета си се използват още червени (удачни са направата на уреди за нощно виждане), зелени (използван предимно за военни цели), сини (подходящ за четене и за възрастни хора, защото натоварват зрението по-малко). Според предназначението и формата си те могат да бъдат:

 • За фасунги Е14 и E27. Има най-различни модели според вид на светлината, формата, степените на защита и т.н. Към тях се продават и преходници за монтаж.
 • Лунички. Много популярни през последните години за интересни интериорни решения. Напоследък се налагат и така наречени COB (chip-on-board) луни, използващи много диоди, събрани в едно тяло. Така се постига голяма ефективност и висока надеждност. Продават се и LED спотове – те са с по-малки размери. Предимството им е, че с тях може да акцентирате върху отделен детайл било то у вас, в офиса, изложбата, музея и т.н.

Как да определим яркостта, която LED крушките ще ни дадат?

На опаковката им винаги пише нивото на яркост и така ще може да изберете желаното от вас. Запомнете, че от един ват една крушка с нажежена жичка произвежда 15 лумена (единица за светлинен поток). Тоест, ако искате същата яркост като тази, които сте произвеждали с една 80-ватова крушка, ще се нуждаете от 1200 лумена, респективно от една 100-ватова – от 1500. LЕD крушките се произвеждат с 100 лумена за ват, тоест за да постигнете същия ефект трябва да се снабдите с 12-15 ватова LED крушка. През последната година обаче някои компании развиха невероятно силата на своите LED крушки и сега произвеждат такива с 200 лумена за ват.

LED осветление – устройство и възникване

Съвсем общо казано LED (light-emitting diode – светодиод на бълг.) е светодиод, който превръща електрическата енергия в светлинна. Това в своята същност е полупроводников кристал, през който протича ток в едната посока, като по време на този процес енергията се преобразува в светлина. Тя винаги има цвят, което зависи от този на полупроводника. Тази технология е създадена през 1927 г. от руския учен Олег Лозев, но чак години по-късно се пристъпва към нейното по-широко използване. През 50-те години предназначението ѝ да служи като предупредителна светлина или цветен индикатор като първоначално цветовете са единствено червено и зелено. Известната ни бяла светлина е придобита чрез смесването със синьо през 90-те. Постепенно LED осветлението се налага все повече и в днешни дни ще го видим на почти всички обществени места, в жилищни домове, паркове, градини, МОЛ-ове и т.н. Някои се заблуждават, че максималната сила на LED светлината е по-силна в сравнение са тази на нормалната електрическа, но това не е така. Силата е същата, заблуждението идва от това, че се произвеждат осветителни тела с много LED кристали, като сумарно светлинният поток е по-голям от този на добре познатата ни крушка.

Ако решите да монтирате отделни LED осветление, да подмените определени елементи или цялата си система за осветяване във вашия дом – майсторите електротехници от 411.bg са насреща. Имаме колеги инженери и проектанти, които ще могат да ви посъветват как най-добре, ефикасно (но и ефектно) да разположите вашите LED крушки и лампи. В зависимост от вида им, мощността и броя, ще ви предоставим план за изпълнение и ще направим необходимия монтаж на всички.