Какво да правим при токов удар


Какво да правим при токов удар – дори и да не сте си задавали тоя въпрос, ви съветваме да прочетете тази статия, защото, за съжаление, никой от нас не е имунизиран срещу такива инциденти. Важно е да знаете, че при всяка една аварийна ситуация може да разчитате на нашите квалифицирани електротехници.

Съветите ни за това как да се предпазим от токов удар могат да ви се сторят наивни, но никога не подценявайте унищожителната сила на електричеството и най-добре е да сте подготвени:

 • Не пипайте стърчащи кабели по улиците, дворовете, оградите – не се опитвайте да ги издърпате, приберете и т.н. Същото важи за всякакви проводници, които са увиснали ниско над земята или просто паднали – не се опитвайте да ги свързвате, опъвате и т.н. Не докосвайте трансформатори на високо напрежение, улични стълбове, по които тече електричество и въобще всички компоненти, свързани по някакъв начин с електропреносната мрежа, освен когато не е наложително – ремонт, подмяна на елементи и т.н., но това е дейност, за която най-добре да ползвате квалифициран електротехник.
 • Избягвайте да се опирате и до самите сгради, машини, дървета и др., където се опира кабел – изброените са проводник на електричество.
 • Никога не използвайте неизправни електрически уреди. За монтажа им ползвайте единствено квалифицирани електротехници, каквито са нашите в bg Ако нямате необходимите умения и опит, може да се стигне дори до смъртни случаи, особено при некачествен монтаж там, където има течаща вода (примерно на бойлера в банята).
 • Никога не включвайте каквито и да е било устройства в електрическата мрежа с мокри ръце. Водата е силен проводник на електричество.
 • Винаги издърпвайте щепсела с две ръце, като едната придържа контакта. Иначе има опасност да издърпате целия механизъм от стената и да ви удари ток.
 • Никога не бъркайте с остри предмети в контактите, винаги правете ремонтни дейност след централно изключване на електричеството.
 • Избягвайте да използвате бормашина в близост или до контактите, така може да попаднете на кабел в стената.
 • Когато работите с електроуреди или извършвате ремонтни действия, винаги ползвайте изолационни подложки на обувките като гледайте те да са с гумени подметки. Инструментите ви трябва да са с дръжки, изработени с изолация. Използвайте и специално защитно облекло.
 • Никога не работете до открити източници на електроенергия когато вали дъжд, има буря и реалната опасност от светкавици или токови удари.
 • Ако разберете или допуснете, че сте в зона, където може да има изтичане на ток, е важно да не пипате нищо, включително земята, други хора и предмети, а да се отдалечите внимателно като се стараете краката ви да докосват повърхността почти едновременно.
 • Ако видите пострадал от електроудар, по възможност окажете първа помощ само след като сте изключили източника на високо напрежение.
 • Не използвайте уреди с електричество там, където има влага и директна течаща вода – в банята, в сауната, в джакузито.
 • Ако имате деца, задължително запушете контактите – в магазините се продават специални за целта предпазители.
 • Информирайте се как прекарват времето си вашите деца. Напоследък зачестиха токовите удари сред подрастващите, които искат да си правят селфита върху локомотиви и вагони, съхранявани в стари депа и гари, където често няма обезопасяване или инсталациите са стари и изгорели.

Признаци за токов удар

Как да познаем, че някой е пострадал именно от токов удар? Принципно не е трудно, само имайте предвид, че някой път епилептиците също изпадат в гърчове, така че имайте едно наум.

 • Когато видим гърчещ се човек на улицата или изведнъж се превие, все едно ударен от невидима сила.
 • Когато загуби съзнание и потрепери.
 • Когато спре да диша или започне да вдишва и издишва на пресекулки.
 • Когато върху тялото му има следи от изгаряне, входна и изходна рана от електричеството.

Какво да правим при токов удар

Надали някой от нас може да си представи съвременното общество без електричество. Навсякъде около нас е пълно с електроуреди и устройства, ползващи различна по напрежение електроенергия, което неминуемо води до куп опасност при боравенето с тях. Когато получим токов удар на мястото на входа, а и на изхода, се получават изгаряния. Често това е придружено с изпадането в шок или понякога в безсъзнание – така тялото се изключва подобно на бушон, с цел да се самосъхрани.

 • Независимо дали пострадалият сте вие или някой друг, най-първото нещо, което трябва да направите, е да издърпате кабела на уреда (ако проблемът е в него) и да изключите бушоните, ако сте в къща или апартамент. Имайте предвид, че ако не направите това, може също да пострадате от електричеството, което минава през пострадалия. Ако проводникът е оголен, за да го махнете, използвайте гумени ръкавици или дори метла. Не правете това с метални или още повече – с мокри предмети.
 • Ако пострадалият е в безсъзнание проверете задължително дали има сърдечна дейност и пулс. При всеки един случай извикайте незабавно Бърза помощ. Ако е в съзнание, може да му дадете някакво леко успокоително (валериан), защото именно сърдечно съдовата система е тази, която поема голямата част от електрическото напрежение при токов удар. Ако има изгаряния – наложете ги със стерилна марля или чиста кърпа, за да не се замърсяват повече.
 • Ако след удара човекът диша, но не идва в съзнание, го положете по гръб и вдигнете краката му под ъгъл 30 градуса. Разхлабете дрехите по възможност му дайте да помирише спирт или някакъв алкохол. Ако не се съвземе, изчакайте Бърза помощ.
 • Ако обаче пострадалият няма пулс и не усещате дишане (ако имате съмнения, може да допрете огледалце до устата му, то ще се навлажни при дъха. Но при всички положения трябва да сте много бързи), то тогава трябва да направите изкуствено дишане и сърдечен масаж.

Как да окажем първа помощ при токов удар

Първо се уверете, че в устата на пострадалия няма никакви предмети. После с едната ръка притиснете носа му, а с другата дръжте брадичката му. После поемете дълбоко въздух и вдишайте през устата му. Постарайте се да правите поне 20 вдишвания за една минута. Ако сте сами, трябва да съчетаете тази дейност със сърдечен масаж. Пострадалият трябва да е по гръб и сложете едната си ръка в областта на долната част на гръдния му кош по посока към гръбначния стълб. Другата сложете на кръст върху първата. Почнете да натискате ритмично с дланите, като се стараете дълбочината да е около 5 см. Правете това 80-100 пъти в минута. Ако сте двама души, е добре единият да прави масажа, а другият дишането. Ако сте сам обаче – редувайте няколко масажа с едно вдишване. Имайте предвид, че всяка секунда е ценна и трябва да пристъпите незабавно към оказване на първа помощ. Дори и да не сте уверени в това, което правите, ще знаете, че сте се опитали да спасите човешкия живот, вместо да седите безучастно и да чакате идването на линейката.

Токовите удари са изключително опасни и могат да доведат до трайни увреждания на вътрешните органи, мозъка, а и до смърт. Не подценявайте тази опасност – при най-малкото съмнение, че имате дефектни уреди или недобре свързана и работеща електроинсталация, ви съветваме да се обърнете към нашите електротехници.