Как да пестим вода – тази скъпоценна течност


Как да пестим вода е важен въпрос, за който всеки от нас би трябвало да се замисли. В богатата си практика майсторите водопроводчици от 411.bg се сблъскват с всякакви ситуации. Освен в предлагането на висококачествени аварийни и експресни ВиК услуги, вие може да се възползвате и от нашите съвети за как да пестим вода, резултат на нашата дългогодишната практика и богат опит.

Как да пестим вода в своето жилище

Затваряйте добре капещите кранчета. Това е първата стъпка за пестене на вода. Рядко обръщаме внимание на сълзящото или капещо кранче, но ето някои елементарни сметки. Ако от него изтичат по 50 капки в минута, за една година това ще Ви струва около 10 кубически метра вода. Към момента това прави по около 2 лв. месечно. Защо да хвърляте тези пари на вятъра?
Разберете дали има течове. Ако има видими течове е ясно, че трябва веднага да ги отстраните. Проблемите идват в случаите, когато не знаете, че има течове. Как да разберете това? Засечете показанията на водомера преди излизане сутрин за работа или вечер след лягане – въобще във време, когато сте сигурни, че няма да употребявате вода умишлено (уверете се, че вечерта не работи пералнята или съдомиялната). Логично след няколко часа проверете отново водомера и ако стойностите не съвпадат, значи някъде изтича вода без вашето знание.
Проверете казанчето. Тоалетното казанче разхищава много вода. Може да направите експеримент, който да ви покаже дали има изтичане оттам. Сложете в него някакъв оцветител (боя за яйца е например удачен избор) и така ще разберете дали от него има теч.
Спирайте чешмата, когато миете зъбите или се бръснете. Една минута да оставите водата да тече ненужно, това са няколко похабени литра вода. Пробвайте или да затваряте крана или да ползвате чаша с вода.
Икономисвайте по време на душ. Вариант да намалите разхода на вода, докато се къпете, е да спирате водата при сапунисване. Все пак той е за предпочитане пред използването на вана, за която ще са ви необходимо два пъти повече вода.
Пийте студена вода, но от хладилника. Ако толкова обичате студена чешмяна вода, защо да не напълните веднага няколко бутилки и да не ги поставите в хладилника. Така винаги ще имате студена вода на разположение. За предпочитане е пред другия вариант, който много хора използват – да източват водата от чешмата докато се изстуди.
Оптимизирайте програмите на съдомиялната и пералнята. Използвайте максимално обема на двата уреда за минимално време. „Натъпквайте” ги добре, така ще се хаби по-малко вода, а дължината на програмите скъсете до минимум, освен в случаите когато не перете много замърсени дрехи или не миете силно зацапани чинии и прибори.

Още съвети за пестене на вода:

 • Не накисвайте съдовете под течаща вода – така само я хабите. По-удачно е да ги накиснете и измиете наведнъж. При миене на мръсните чинии под течаща вода, в канализацията се губят поне 40-45% от нея.
 • Почиствайте мръсните съдове преди да ги миете или слагате в съдомиялната.
 • Използвайте запушалка на мивката, когато миете плодове и зеленчуци, вместо водата да тече постоянно.
 • Преди да измиете силно замърсените големи тенджери и тигани, ги оставете да покиснат една вечер. Така на другия ден ще похабите много по-малко вода в търкането им.
 • При покупка на пералня и съдомиялна машина винаги гледайте колко вода изразходва. Стандартно за една програма пералнята гълта 65 л., а съдомиялната – около 20 л.
 • С душове, разпръскващи равномерно струята, ще изразходвате значително по-малко вода.
 • Помислете дали да не монтирате водоспестяващи казанчета или поне такива с две степени на пускане.
 • Не хвърляйте отпадъци в тоалетната чиния, всяко едно излишно пускане на тоалетното казанче е поне 5-7 л.
 • Ако намалите с няколко минути своя душ сутрин, това ще спести немалко количество вода.
 • Спирайте водата и когато си сапунисвате ръцете.

Как да пестим вода в двора и градината

Освен в жилището, важно е да знаем как да пестим вода и на двора и в градината. Ето няколко съвета, над които може да помислите.
Поливайте рано сутрин или късно вечер. Невероятно или факт, но поради изпарения се губят около една трета от водата. Сутрешните и вечерни поливания спомагат за по-доброто просмукване на течността в почвата и предотвратяват появата на плесен. Поради изпарения се губи вода и когато поливате във ветровито време. С две думи – поливайте рано сутрин и вечер при тихо време.
Поливайте няколко пъти, но по-кратко. Често пръскачките за вашата зелена морава поливат по-силно отколкото е необходимо – това от една страна не е добре за растенията, а от друга води до разхищения на вода. Съветът ни е да поливате например 2-3 пъти по 10 минути с паузи.
Поливайте само тогава, когато това е наистина необходимо. Повечето от вас сигурно знаят кога тревата се нуждае от освежаване. Разхождате се по нея и ако останат следи от стъпките ви, значи моментът е настъпил. Някои може би си мислят, че колкото повече поливат своята трева, толкова по-добре за нея, което е погрешно. В такива случаи корените ѝ растат на по-плитко, което води до изсушаването ѝ през лятото.
Нека тревата расте повече. Когато е по-висока, тревата няма нужда от толкова много вода. Така тя не само предпазва корените от слънцето, но и предотвратява изпаренията.
Използвайте слама и трици за наторяване. Например тези от борова кора и сламата са красиви декорации, когато ги разстелите между храстите и дърветата. Но те имат и друга функция, а именно, че задържат влага, което е добре дошло за почвата под тях. След като почнат да се разлагат, това осигурява и допълнителен източник на храна, а на това отгоре възпрепятстват растежа на плевели, тръни и всякакви други нежелани растения в двора и градината. Изкуствената тор е подходяща преди да засадите тревата – смята се, че когато е обработена по този начин почвата ще се нуждае от 30% по-малка влага.
Използвайте капково напояване. Това е начинът, по който растенията ще бъдат здрави постоянно свежи и така ще. Изградете система от маркучи и тръби – тя ще осигурява бавно, но постоянно достигане на вода до корените. Разпръсквачките доставят десетки литри вода на минута, за сметка на капковото напояване, което намалява в пъти водоснабдяването. При такава система се минимизира и растежа на плесените и гъбите, които винаги се появяват там, където има повече влага от необходимото. То е препоръчително и за зеленчукови градини, дървета, цветни лехи, многогодишни растения, които трябва да поливате постоянно.

Още съвети как да пестим вода:

 • Не засаждайте тревата на дълги тесни участъци. Така няма да може да я поливате добре, защото водата ще изтича отстрани, а ако тя е в близост до плочки, асфалт и други принципно нагорещяващи се от слънцето повърхности, това ще ускорява изпаренията.
 • По възможност рециклирайте водата от външните мивки. Използваме ги на двора, където мием ръцете си най-вече инструменти, плодове и зеленчуци. Може да развиваме сифона отдолу, за да използваме тази мръсна вода отново за поливане на някои насаждения.
 • Използвайте дъждовна вода. Събирайте е в казана някъде на двора или под улуците – тя е чудесна за поливане, освен това е напълно безплатна.
 • Подобно на течовете в жилището ви, не подценявайте и тези на двора – проверявайте маркучите и особено местата, където те се свързват.

Важно е да сме как да пестим вода. Не подценявайте и авариите и дори и леките дефекти във вашето водоснабдяване, защото те могат да доведат дож разхищение на вода. Не се колебайте да потърсите наш авариен водопроводчик не само при аварии, но и при планирани ремонтни дейности. Търсете ни на тел. 0878 433 411 при наводнения, течове, спукани или запушени тръби, въобще при наличието на какъвто и да е ВиК проблем.