Отпушване на канали – как да се справите лесно и бързо


Запушването на канала е крайно неприятна ситуация и често не сме в състояние да го отпушим с химическите препарати, които се продават свободно, с вакуум или други подръчни средства. Как да извършим отпушване на запушения канал – ето няколко прости, но доказали се ефикасни методи. Естествено, винаги може да разчитате на професионалните ВиК услуги на водопроводчиците в 411.bg, които ще се справят бързо с вашия проблем.

Вряла вода. Съветът ни е винаги първо да пробвате този изпитан метод. Нагрейте хубаво водата да завиране и после я изсипвайте бавно в канала. Това е сигурен метод за отпушване, ако мръсотията не е затлачена и липсват напластявания. Освен това врящата вода ще отмие и неприятните миризми. Съветът ни е веднъж седмично да изливате вряла вода в каналите за профилактика.

Оцет и сода. Смесете 1/3 чаша оцет и 1/3 чаша сода за хляб в отделен съд. След като сместа са разпени я излейте в запушения канал. Така ще отмиете мазните натрупвани, органичната мръсотия, косми и др., полепнали в тръбата. Желателно е да оставите сместа да действа поне един час. После изплакнете обилно с вряла вода.

Кока кола. Тя притежава свойството да отмива мазнините. Изсипете литър от напитката в запушения канал и оставете една нощ да действа. На сутринта излейте в канала вряла вода.

Сапун или веро. Удачен избор при по-слаби запушвания – например при кухненската мивка. Подобно на другите варианти – излейте верото или течния сапун в съотношение 1/3 във вряла вода. После излейте течността и изчакайте една нощ. На сутринта хубаво изплакнете отново с вряла вода.

Бутало или вакуум. Може би най-известните механични способи за отпушване. Прилепетe хубаво вакуума към отвора и издърпайте. Повторете няколко пъти. Същото може да направите и с буталото, което движейки се нагоре надолу ще извлече мръсотиите.

Дълга тел (или приспособление от тел). Ако нямате дълга тел или пружина, бихте могли да опитате например с дълга телена закачалка. Изправете я хубаво и внимателно издърпайте мръсотията – може да я движите нагоре и надолу, ако е по-силно затлачена. После изплакнете обилно с гореща вода.

С каквито и ВиК проблеми да се сблъскате във вашето ежедневие, може да сте сигурни, че винаги можете да разчитате на нашите майстори водопроводчици. На тел. 0878 433 411 те ще ви окажат необходимото ви съдействие.